iffd

O nama

Međunarodna organizacija za razvoj obitelji (The International Federation for Family Development – IFFD) je nevladina, neovisna i neprofitna udruga čija je glavna misija pružanje potpore obiteljima kroz obuku.

Aktivnosti Obiteljskog obogaćivanja počele su sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća s razvojem tečajeva za potporu roditeljima, a temeljili su se na metodi slučaja (case study). Nakon više od 30 godina iskustva u izvođenju ovih tečajeva, osnovana je Međunarodna udruga za razvoj obitelji u Orlandu (Florida). Sjedište je u Španjolskoj, gdje su počeli prvi tečajevi. 

IFFD tečajevi postoje u 70 zemalja na 6 kontinenata u suradnji sa širokom mrežom volontera. IFFD je najveća međunarodna civilna društvena organizacija posvećena razvoju obitelji.

IFFD ima opći savjetodavni status pri Ekonomskom i socijalnom vijeću UN-a (ECOSOC), te redovito organizira međunarodne kongrese na temu obitelji. 

Povijest udruge “Obiteljsko obogaćivanje” započinje kada se nekolicina bračnih parova, upoznata i inspirirana radom IFFD-a, odlučila istu inicijativu donijeti u Hrvatsku. Prepoznavši potrebe obitelji svog vremena i vjerujući kako su brak i obitelj temeljne institucije društva,  pokrenuli su projekt koji i danas živi.

Tada, kao i danas, bile su vidljive potrebe za neformalnim razmjenjivanjem iskustava i znanja među bračnim parovima i obiteljima. Nedostajalo je sistematiziranih  znanja i pomoći  u odgoju djece i rastu u bračnoj ljubavi.

Vjerovali smo kako se snaga društva temelji na snazi braka i obitelj i da pripremajući ovaj projekt,  koji je otvoren za sve ljude kojima je njihova obitelj najvažnija, dajemo i svoj doprinos općem razvitku Hrvatske. Tome svjedoči činjenica da je projekt odlično prihvaćen, prvi materijali su prevedeni na hrvatski i radionica “Prvi koraci” je u jesen 2008. održana u Zagrebu.

Formalnosti oko osnivanja udruge u Hrvatskoj i priključivanja krovnoj organizaciji  završene su 2009.  godine kad je službeno registrirana udruga  Obiteljsko obogaćivanje koja je pod tim imenom radila sve do kraja 2022. godine, kad je promijenila ime u IFFD Hrvatska.

Udruga je osnovana s ciljem pružanja podrške inicijativama koje idu u prilog braku i obitelji i konkretne pomoći parovima u braku i obiteljima, a od osnutka pa do danas, kako bi ostvarila svoj cilj realizirala je svoje programe u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Rovinju, Puli, Žminju, Dubrovniku, on-line za vrijeme COVIDa, organizirala tribine, sudjelovala na međunarodnim konferencijama te izdavala knjige.

Kontakt

Bukovačka 111, Zagreb
info@iffd.hr